VVS-utbildning och VVS-kurser

VVS-branschen är snabbrörlig och det kommer regelbundet nya regler och normer som ska implementeras hos företag verksamma i branschen. VVS:are jobbar mycket praktiskt men för att göra det på ett bra sätt måste de teoretiska kunskaperna sitta i ryggmärgen. För att hålla sig uppdaterad är det bra att gå en VVS-utbildning eller en VVS-kurs.

VVS-utbildning uppdaterar kunskaperna

Det finns flera anledningar till att gå en VVS-utbildning, både från företagets sida och på individnivå. När företag ska ta sig an jobbprojekt inom VVS-branschen krävs det att personalstyrkan har uppdaterade uppgifter om de senaste standarderna och reglerna. En personalstyrka med uppdaterade kunskaper om VVS-området är en av de största konkurrensfördelarna gentemot konkurrenter när det avgörs vilken firma som får nya uppdrag.

På individnivå så leder VVS-utbildningar till att personen är attraktiv på arbetsmarknaden, men även att personen utför sina VVS-arbetsuppgifter på ett korrekt och effektivt sätt. Kurserna är ett bra sätt att samla på sig tips och inspiration kring hur andra VVS:are löser sina arbetsuppgifter. Just kunskapsutbytet mellan yrkesverksamma är ovärderligt i det långa loppet.

VVS-utbildning hos INSU för företag

INSU arrangerar flera VVS-kurser. Den kanske mest kända är den för VVS-montörer obligatoriska ”Branschregler för säker vatteninstallation” som måste tas vart femte år. Om ett företag ska vara ett auktoriserat VVS-företag måste en person på varje företag gå ”Byggregler och normer för VVS-företag”. För den som vill lära sig mer om ackord och prestationslön finns en Ackordskurs i Normtid inom VVS.

Det finns mycket att vinna med att gå en VVS-utbildning eller VVS-kurser. INSU.se är en utbildningspartner som specialiserat sig på just utbildning inom VVS och de finns på utbildningsorter i hela Sverige. Är ditt företag i behov efter en anpassad VVS-kurs efter era specifika behov löser INSU även det. De anpassade kurserna kan genomföras hos INSU eller ute på företaget. Hos INSU kan också branschprov och validering för VVS-montörer göras.

Fler VVS-utbildningar

Som VVS-ingenjör designar och planerar du system för värme, ventilation och sanitet i byggnader för att säkerställa en effektiv och säker inomhusmiljö. Den som vill utbilda sig kan gå två olika vägar; antingen genom att gå en VVS-ingenjör utbildning på yrkeshögskola (genom exempelvis Newton), eller att gå en kurs hos tidigare nämnda INSU som låter dig läsa till VVS-ingenjör på distans. Prognosen för framtida jobbutsikter är mycket goda.

Gå till INSU.se Gå till Newton.se

INSU har även utbildningar för dig som vill bli företagslärling som VVS-montör. På denna utbildning blandar du teori och praktik. Teorin och vissa praktiska moment görs på INSU, medan VVS-företaget utbildar inom resterande moment som är av praktiskt art.

Läs mer om Företagslärling som VVS-montör

INSU har en utbildning för den som vill läsa till projektledare inom VVS på distans. Den utbildningen ger dig alla kunskaper du behöver inom avtal, upphandling och ledarskap inom VVS-branschen. Det är en så kallad ”allt-i-allo”-kurs som förbereder dig för arbetslivet.

Läs mer om Projektledare inom VVS

VVS-jobb

Jobbutsikerna för VVS-montörer är goda och det finns inget som talar för att det ändras under överskådlig framtid. För dig som söker efter nya utmaningar i branschen är det en bra idé att kolla in Ledigajobb.se. Där finns VVS-jobb i hela landet samlade på ett enda ställe och flera av jobben kan sökas utan CV och personligt brev. Istället svarar du på frågor och fyller i ett formulär direkt på sidan. Den smidiga ansökningsprocessen gör att jobbansökningen går på ett par minuter. Perfekt för dig som söker efter lediga VVS-ingenjör-jobb, VVS-montör-jobb eller VVS-konstruktör-jobb.

Arbetsmiljö i VVS-branschen

Du som är nyfiken på VVS-branschen och vill veta hur arbetsmiljön kan se ut kan läsa vidare om detta i en sammanställning som Prevent.se gjort. Artikeln heter Arbetsmiljö inom VVS-branschen.

VVS-branschens yrkesnämnd

En sida som samlar information om olika yrkesroller inom VVS-branschen är VVS-branschens yrkesnämnd. Där kan du läsa mer om branschens olika yrkesbeskrivningar, certifikat, utbildningsvägar och annan information som ger en helhetsbild över branschen.